Su

Publicat per Usuario abril - 27 - 2010

A la part baixa del municipi de Riner hi ha el nucli de Su i la seva parròquia.
De ben segur que d’entrada, als qui encara no el coneixíeu, us haurà sorprès la simplicitat del nom del nostre poble. És normal. Ja estem acostumats a haver-lo de repetir com si d’un nom d’aquells tant llargs i difícils de pronunciar es tractés: de ón? …de Su…, sí, Su, esse, ú.
Efectivament, és un dels mots més curts de la toponímia catalana. Podría ser que fós d’origen vasc com tants d’altres noms de masíes i pobles de Catalunya. Hi ha qui ho assegura i, de fet, els topònims vascos monosil.làbics són nombrosos. El seu significat seria “Foc”.
Els llibres d’història però ens remeten a un origen llatí del dsc_1449mot ja a l’any 1053 “Suuo” i 1055 “Suui”: “infra terminos de kastrum Rivi Nigri in loco vocitato loco Suui vel ad ipso cursu prope Fornels”. Trobem “Plano de Suu in comitatu Urgellitense” al 1093. “Suud”, “Sud” al 1142 i ja “Su” en un document de 1282. En aquelles centuries Su -com Riner- pertanyia al comptat i bisbat d’Urgell i n’era el límit amb el comptat d’Osona-Manresa, al qual pertanyia ja el veí lloc i mas de Fornells. Sembla ser, doncs, que el nom de Su prové de la seva ubicació, al sud de Riner i del comptat d’Urgell.
I això és tot. Poques celebritats podem dir del nostre poble i de nosaltres mateixos. Su és això, ras i curt. Petit, tranquil, tot de pedra, de postal de Nadal quan neva. Es destaca una antiga casa-castell; cal Vendrell també, amb elements d’arquitectura gòtica-romànica i , sobretot, l’esglesia de Santa Maria i el seu campanar, de línies simples però efectives. Les altres capelles que actualment pertanyen a Su són Sant Diumenge, Sant Andreu (a Miralles), Sant Francesc (a Fornells) i Sant Grau ( a Sangrà).
La Festa Major s’escau per la mare de Déu d’agost, és clar, i celebrem també en especial la rifa de Sant Antoni, el de porquet, al gener. I més que en celebrariem si no fós que la parròquia s’està quedant curta de gent: els reis, les caramelles

Comentaris tancats.